Hong Kong Biennale-Central Police Station
Hong Kong Biennale-Central Police Station
Hong Kong, China
Hong Kong Biennale-Central Police Station
Hong Kong Biennale-Central Police Station
Hong Kong, China
Project Facts
Appointment
2007

Completion

2008


Client

HKIA


M/E Consultant :Meinhardt Group
M/E Consultant :Meinhardt Group
Architecture is bound to situation. A building has only one site. The site is not only a set of physical conditions/ topographical parameters, but a documentation of historical events / accumulation of memories. Every building intervenes in a specific moment and the quality of intervention means how it makes us to see what existing in new light. Seeing and revealing the essence of a site establishes the link between building and its site. To us, a building is not a radical insertion to a place, but a sensitive adaptation of new events to place, a redefining of environments through a process of dialogue with the site, and an act of tracing the context, navigating the history and expressing the comprehension of a place into physical reality, whether formal, spatial or experiential.
We picked three projects as excerpts of our recent works: a warehouse transformed to a community sports complex in Tianjin, an industrial district to a pedestrianized leisure environment in Dongguan and a waterfront promenade in Shenzhen.
Crystal City is a residential community occupying a site that once contained a thriving glass industry in the Tianjin. When the abandoned factories were to be demolished to make way for the community, the developer decided to save a piece of this manufacturing heritage. An enormous warehouse that once stored raw material for glass making was chosen to be not only as a hive of leisure activities but as a living piece of history. The roof, walls and innards of the building were removed, leaving a reinforced concrete structural skeleton and railway track. We investigated the possibility of an “in-between’ reality where past and present were blended together. Beyond the physicality of architectural objects and programmatic content, enmeshed experience is not merely a place of events, but something more intangible, which emerges from the continuous unfolding of overlapping spaces and material.
In Dongguan, the district was once occupied by a cluster of manufacturing plants and workers’ residential community. The vernacular buildings were viewed as a second nature - a “landscape” composed of buildings possessing no individual form. It presented apparent random but generic order- a conglomeration of buildings into a coherent fabric. In consideration of the existing order, we experimented with an architectural composition based on a more open, less deterministic principle which resulted in enhancing the commercial value of the development.
The waterfront promenade in Shenzhen was a contribution to a conceptual design forum for “Sea and Architecture” hosted by the city council to investigate possible relationships between the architecture and the natural environment. The site stretches along a clear turquoise coastline, where ancient massive boulders sit. Tides, wind and landform invite body engagement towards nature and each unique experience hints at a new programmatic intervention. The architectural intention was translated to landscape devices that amplify natural phenomena and revealed the character of the landscape.

Other Projects
Copyright 2023 Gravity Architects Limited. All rights reserved.
Copyright 2023 Gravity Architects Limited. All rights reserved.
COOKIES NOTICE / PRIVACY NOTICE