Luohu District Culture & Art Center
Luohu District Culture & Art Center
Shenzhen, China
Luohu District Culture & Art Center
Luohu District Culture & Art Center
Shenzhen, China
Project Facts
Appointment
2020

Site Area

4,522m²


Gross Floor Area

21,500m²


Client

Pre-construction Work Office of Government-Invested Projects,

Luohu District, Shenzhen

A culture and art center should be open, welcome to public and play a role in the development of mass culture in the city. With the above understanding, our proposal not only ensure the operation of individual facilities, but also focus on the role of public open spaces in the design. The proposal is like a “Floating Box”, the overall concise and clean exterior accommodates a range of functions and spaces, with a welcoming entrance to create an attractive shared urban cultural space for the citizens.

By lifting up the tower volume, it opens up a community plaza on the ground floor and bridge the level difference between Luosha Road and Xiantai Road. Interconnected public spaces are also inserted at different heights within the building, not only offer views at different levels but also allow flexible and public functions to happen. By enriching the spatial variety and encourage social interaction, the new Luohu District Culture and Art Center can fulfil the aim of establishing a visionary, forward-looking cultural complex in Shenzhen.

Given limited site area, the new Luohu District Culture and Art Center is inevitably vertically organized. A conventional tower simply stacks up a number of floors and connected by an efficient lift core. The new Culture and Art Center attempts to break away with this conventional model by interlocking different programs, providing a platform for different users to encounter, and thus promoting social interaction between different user groups.

Other than the lifts that provide fast and efficient access to different floors, the design also introduce a number of escalators and staircases between floors, allow different users to meander through the building and explore the different functions provided. These slower means of circulation also allow users to discover the public spaces inserted at different levels.

Other Projects
Copyright 2023 Gravity Architects Limited. All rights reserved.
Copyright 2023 Gravity Architects Limited. All rights reserved.
COOKIES NOTICE / PRIVACY NOTICE