Morningside College, The Chinese University of Hong Kong
Morningside College, The Chinese University of Hong Kong
Hong Kong, China
Morningside College, The Chinese University of Hong Kong
Morningside College, The Chinese University of Hong Kong
Hong Kong
Project Facts
Awards
2011 HKIA Annual Awards 
Shortlisted Project

Appointment
2006

Completion
2011

Site Area

5,160m²


Gross Floor Area

10,850m²


Client

The Chinese University of Hong Kong


Collaborating Architect:
Studio Shanghai, Design 2 (HK) Ltd.

Structural Engineer: 
Scott Wilson Ltd

M&E Consultants: 
Parsons Brinckerhoff (Asia) Ltd

Quantity Surveyor: 
Davis Langdon & Seah Ltd
Collaborating Architect:
Studio Shanghai, Design 2 (HK) Ltd.

Structural Engineer: 
Scott Wilson Ltd

M&E Consultants: 
Parsons Brinckerhoff (Asia) Ltd

Quantity Surveyor: 
Davis Langdon & Seah Ltd
The Chinese University of Hong Kong has undertaken the construction of 5 student hostels to provide an additional 1,500 accommodations for local and overseas students.

A hilly site of about 10,000m² next to the existing Pentecostal Mission Hall Complex was chosen to accommodate three student hostels. Each hostel has a strict requirement for 150 double-bedrooms, staff quarters, common space, support as well as communal facilities with a total Construction Floor Area of around 8,725m² .

The Morningside College sited at the top of the hill, commands a panoramic view of the Tolo Harbour. To minimize the impact the new hostel will impose on the surroundings, for example the existing University Health Centre directly behind, the other two hostels to be constructed in front, and the existing slopes with many mature trees, the design solution called for a 4-storey curvilinear building, ‘hugging’ the existing contour for male accommodation; and a compact 11-storey rectangular building that will cause minimum disruption to the existing slopes for female accommodation, with the 2 buildings inter-connecting at lower ground level in which lies the college dining hall. The reduced massing gives a human scale in keeping with a campus-like environment, enables the Health Centre to continue to enjoy an open view and prevents the natural contour of the mountain from being shielded by new building blocks.

Upon entering the campus, the entrance is emphasized by a gateway formed by the bridge link for the 2 buildings at 1/F level.  Beyond this gateway is the landscape deck which has duo purposes - providing the Emergency Vehicular Access for the college and a much needed open space for the college’s population to meet and interact.  All student activities at ground level will extend onto this deck. An opening on the deck enables direct access to the college dining hall below and lights up the otherwise deep space with natural light. Meal times will become a tradition at the college where all 300 students will dine together at this picturesque dining hall, the column free space is flexible and can cater for self service meal or formal dining like the college ball.


Other Projects
Copyright 2023 Gravity Architects Limited. All rights reserved.
Copyright 2023 Gravity Architects Limited. All rights reserved.
COOKIES NOTICE / PRIVACY NOTICE