Vanke Crystal City Sports Centre
Vanke Crystal City Sports Centre
Tianjin, China
Vanke Crystal City Sports Centre
Vanke Crystal City Sports Centre
Tianjin, China
Vanke Crystal City Sports Centre
Vanke Crystal City Sports Centre
Tianjin, China
Vanke Crystal City Sports Centre
Vanke Crystal City Sports Centre
Tianjin, China
Project Facts
Awards
2013 
HKIA Cross-Strait Architectural Design Awards 
Community, Culture and Recreational Projects - Silver Award

Appointment

2003


Completion

2007


Site Area

6,150m²


Gross Floor Area

3,600m²


Client

Tianjin Vanke Real Estate Co., Ltd.


Collaborating Architect: 
China State Construction International Design Consultant Ltd.

Curtain Wall: 
KGE Ltd.

Lighting Design: 
iGuzzini Illuminazione Asia Ltd. iGuzzini
Collaborating Architect: 
China State Construction International Design Consultant Ltd.

Curtain Wall: 
KGE Ltd.

Lighting Design: 
iGuzzini Illuminazione Asia Ltd. iGuzzini

Crystal City is a residential community occupying a site that once contained a thriving glass-making industry in the city of Tianjin. When outdated factory buildings were demolished to make way for the community, the developer decided to save a piece of the manufacturing heritage.

An enormous warehouse that once stored raw materials for making glass was chosen to be the new sports venue and forms the dynamic heart to the community, not only as a hive of leisure activities, but as a living piece of history.

The roof, walls and innards of the building were removed, leaving a majestic skeleton of reinforced concrete for recreational facilities. Instead of bricking in the structural frame and putting on a new lid to create another bulky shed, it was left as a free-standing envelope untouched by the modern additions. Classic contemporary materials of glass, steel, I beam, corrugated steel sheets, perforated metal panels, off-form concrete were used; these are contrasted with natural materials such as stone and timber louvered screens.

In highlighting the transparency and openness, a series of lightweight boxes, each with a particular function, like swimming pool, multi-purpose hall, games area, function suites, lounge and restaurant were inserted. This jigsaw of boxes, stacked over three levels, relate to each other so that where they overlap, the floor of one becomes a shelter for another underneath, thus creating intimate, sheltered terraces. It is a series of contradictions – indoor / outdoor, solid / void, close / open.


Other Projects
Copyright 2023 Gravity Architects Limited. All rights reserved.
Copyright 2023 Gravity Architects Limited. All rights reserved.
COOKIES NOTICE / PRIVACY NOTICE